Az elektronikus kereskedelem térnyerésével nemcsak a webáruházak száma, hanem a jogaikkal tisztában lévő tudatos fogyasztók és a fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzések száma is megnőtt.

Összetett jogterület

Egy webáruház működtetése során az Elektronikus kereskedelemről szóló törvény rendelkezésein kívül számos más jogszabályra is figyelemmel kell lenni. A Távollevők között kötött szerződésekről szóló kormányrendelet, a GDPR, valamint a Ptk. szavatossággal, jótállással kapcsolatos szabályai és a Védjegytörvény képezik a webáruház működésének jogi kereteit.

Irodánk számos hazai webáruháznak készítette már el az ÁSZF-jét, adatvédelmi és vásárlói tájékoztatóját.

Domain névvel kapcsolatos tanácsadás

A Ptk., a Védjegytörvény, a Tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény valamint a Domainregisztrációs Szabályzat egyaránt megkövetelik, hogy olyan domain-nevet válasszunk, amely nem sérti más személy vagy szervezet jogát (pl. névkizárólagossághoz fűződő jogát, személyhez fűződő jogát, védjegyjogát stb).

Sokszor tapasztaljuk, hogy a webáruházak tulajdonosai nincsenek tisztában azzal, hogy az általuk forgalmazott termékek márkajelzéseit milyen feltételekkel, milyen keretek között jogosultak használni (pl. használhatják-e domain-név elemeként a termék nevét?)

Irodánk védjegy-és cégnévkutatással, valamint jogi tanácsadással segíti ügyfeleit a megfelelő domain-név kiválasztásában.

Szolgáltatásaink

  • ÁSZF készítése
  • Adatvédelmi tájékoztatók készítése
  • Vásárlói tájékoztatók ellenőrzése
  • Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz való bejelentés adatvédelmi tisztviselő és/vagy adatvédelmi incidens esetén
  • Fogyasztóvédelmi hatósági eljárás során képviselet ellátása
  • Domain-névvel kapcsolatos jogi tanácsadás (korábbi védjegyek, cégnevek kutatása)